България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ДБГ искат дела, а не думи... замразяват членството си в Реформаторския блок

Лидерът на Движение "България на гражданите" Димитър Делчев пред Bulgaria ON AIR

22.03.2018 | 09:22 Редактор: Василена Василева
ДБГ искат дела, а не думи... замразяват членството си в Реформаторския блок

Сред седесарите зрее напрежение. Част от тях се готвят да поискат оставката на лидера си Божидар Лукарски на заседание на Националния съвет на 17 април.

Според изтеклата информация хората по места не са доволни от изолацията на партията в момента от останалите десни формации и от липсата на активна политика спрямо новото правителство и яснотата за бъдещето на СДС.

"Десницата е скована от зимния студ на прехода. Движение "България на гражданите" замрази членството си в Реформаторския блок, защото държим той да бъде истинска опозиционна сила не само на думи, а и на действия", посочи в студиото на "България сутрин" лидерът на Движение "България на гражданите" Димитър Делчев.

Според устава на СДС председателят на партията може да бъде свален с две трети от гласовете на членовете на Националния съвет. Ако лидерът падне, се назначава временно изпълняващ длъжността и се свиква Национална конференция, която да избере новият шеф на сините.

"За да излезе от "зимния студ на прехода" десницата трябва да изпълни изторическата си задача да преведе България през корупцията и феодалния модел, който в момента управлява, и да я докара до една демократична държава", подчерта Делчев.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни още, че действията на ДБГ оттук нататък предстоят да бъдат решени на Националния съвет през месец април. А за коалиция все още не можело да се говори, тъй като на първо място партията трябвало да уточни взаимоотношенията си с Реформаторския блок.