България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Административно или никакво наказание за Дивна, смята адвокат

Младите шофьори са неподготвени, подчерта председателят на Асоциацията на пострадалите в катастрофи

22.03.2018 | 09:43 Редактор: Тодор Петров
Административно или никакво наказание за Дивна, смята адвокат

Младата певица Дивна предизвика катастрофа, в която пострада тежко нейна близка приятелка. Назначената автотехническа експертиза ще търси причината за инцидента, но според първоначалната информация Дивна е каралa със 120 км/ч. Мненията в обществото се поляризираха от затвор за певицата до състрадaние. Шоуменът Слави Трифонов настоя за затвор за Дивна, ако се докаже, че е шофирала с неразрешена скорост.

Адвокат Людмил Рангелов посочи пред Bulgaria ON AIR, че обществеността се информира зле за това какво точно се е случило. Според него става дума за причинена средна телесна повреда, за което законът предвижда до 3 години лишаване от свобода, а неосъждано лице задължително получава само административно наказание. Има възможност Дивна да не получи никакво наказание, ако пострадалата не предяви претенции.

"Пътната настилка трудно може да намали отговорността на водача. Появи се информация, че гумите не са били с необходимата дълбочина на грайфера", отбеляза адвокатът.

Той допълни, че често разследващите органи изчакват резултатите от автотехническата експертиза, за да повдигнат обвинения.

"За съжаление младите шофьори излизат недобре подготвени - не са карали 31 часа, не са карали на магистрала, не са карали вечер. 15 -18% от младите шофьори участват в ПТП в първите 2 години след получаване на книжката. Практическите умения по шофиране са много далеч", коментира в "България сутрин" председателят на Асоциацията на пострадалите в катастрофи Владимир Тодоров. 

Той отбеляза, че Дивна не е тествана за наркотици, но е станало ясно, че не е употребила алкохол. Сигурно има превишение на скоростта, но тези престъпления са неумишлени, каза още Тодоров.

Певецът и приятел на Дивна Дамян Попов подчерта, че е изключено тя да е взела наркотици. Според него постът на Слави Трифонов във Facebook е прекалено краен и не може инцидентът да бъде сравняван с този на Максим Стависки.  

"Ако беше някой непопулярен, това ПТП щеше да бъде просто част от статистиката и никой нямаше да съди водача", каза Дамян Попов.