България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

1260 лв. заплата за касиерка в магазин. Справедлив ли е пазарът на труда?

За подобна длъжност са необходими умения, които не всеки притежава, смята икономистът Славчо Маринов

21.03.2018 | 08:58 Редактор: Василена Василева
1260 лв. заплата за касиерка в магазин. Справедлив ли е пазарът на труда?

Eдна проста обява, която предложи брутно стартово възнаграждение на касиери в голяма верига магазини в размер на 1260 лв., провокира редица въпроси. 

Различни прослойки професии и експерти започнаха да разсъждават върху това справедлив ли е пазарът на труда и много или малко е подобно възнаграждение за служител на такова място.

"Това е средна работна заплата. Можем да твърдим, че е нормална при положение, че става въпрос за 8-часов работен ден с два почивни дни и не се налага да се осъвместяват пет длъжности едновременно", коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" в студиото на "България сутрин".

Това, че на определени места има средни заплати съвсем не е достатъчно обаче, за да твърдим, че ситуацията в България е задоволителна, посочи още тя.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Славчо Маринов обясни, че въпреки, че това не е квалифицирана работа, трябва да се обърне внимание на факта, че става въпрос за работа на крак, което означава и физическо натоварване.

"Необходимо е да имаш и емоционалната интелигентност да се справиш с клиента, да го насочиш накъдето трябва. Умение, което не всеки притежава", категоричен бе той.

Финансовият експерт Кольо Парамов пък уточни, че в случая става въпрос за длъжност, в която има взаимозаменяемост на работното място. 

"Касиерът, който трябва да получава 1260 лв. работна заплата работи под доста динамично темпо в продължение на 8 часа", подчерта той.


4
0 rate up comment rate down comment 0
RadGrad
преди 5 години
Честно за един е нечестно за друг, няма нищо общо със въпроса. Напускаш "социална служба " и почваш да работиш по-платена работа. Въпрос на личен избор. Трябва да се радваме че имаме възможности и избор, а не да търсиме вината някъде другаде и да се оплакваме. Проблема си е лично в човека. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Svetoslav Mihailov
преди 5 години
Вие не завиждайте че все пак има и някой по справедлив работодател, който разделя печалбата не като повечето алчни български работодатели. Справедливо е всеки да се бори да ценят труда му. Българския бизнес не работи за националната икономика. Той работи само за собственния си джоб. След мен и потоп.И такива които гледат в паницата на другия наливат вода в тази мелница. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Валентина Бурова
преди 5 години
"Необходимо е да имаш и емоционалната интелигентност да се справиш с клиента, да го насочиш накъдето трябва. Умение, което не всеки притежава"Искам да попитам знаете ли, колко и какви умения трябва да има един служител в "социална служба " за да обслужи и насочи възрастен с психично заболяване? И знаете ли каква заплата получава?! - 520 - 590 лв.!!!!!!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Лилия Цанова
преди 5 години
МНОГО ЛИ СА ИЛИ СА МАЛКО ВИЕ КАЖЕТЕ ?! А, КОЛКО ВЗИМА ЕДИН УЧИТЕЛ ??? НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА ! НАКЪДЕ СМЕ ТРЪГНАЛИ И ДО КЪДЕ ЩЕ СТИГНЕМ!!! ХОРАТА ,КОИТО ВЪЗПИТАВАТ ДЕЦАТА НИ , ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ ВЗИМАТ ПО- МАЛКИ ЗАПЛАТИ ОТ ЕДИН *** КАСИЕР ! КОЙТО СТОИ НА КРАК ,НО НИЩО ДРУГО!!! НО НА НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ИМ ТРЯБВАТ НЕГРАМОТНИ ХОРА ,КОИТО МОГАТ ДА СЕ МАНИПУЛИРАТ!!! Сигнализирай за неуместен коментар