България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Високи проценти на доверие в партиите, но още по-големи на неодобрение...

Това означава, че политическата гилдия не представлява в достатъчна степен народа, убедена е Нора Стоичкова

20.03.2018 | 09:14 Редактор: Жанета Нейкова
Високи проценти на доверие в партиите, но още по-големи на неодобрение...

Последното социологическо изследване на "Тренд" показва високи данни по отношение кредита на доверие, който печелят основните политически лица в страната.

Сред лидерите на политически партии Бойко Борисов събира най-високи стойности на положително отношение - 39%, а след него с 38% се нарежда вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, следван от лидера на левицата Корнелия Нинова с 27% одобрение.

"По-странното е друго - процентът на неодобрение, който е по-голям от противоположния. Това означава, че днешната политическа гилдия не представлява в достатъчна степен народа", бяха думите в студиото на "България сутрин" на журналиста Нора Стоичкова.

Заедно с колегата ѝ Кристина Кръстева, гостите на Bulgaria ON AIR коментираха резултатите от проучването, което показва, че от политическите партии, ГЕРБ печели подкрепата на 21,1% от анкетираните, БСП остава на втора позиция с 18,4%, следвана от ДПС с 6.6%.

"Голямата изненада е, че Корнелия Нинова "не порасна", въпреки че беше на страната на печелившите за Истанбулската конвенция", смята Кръстева.

За Нора Стоичкова пък няма нищо странно в почти равните проценти между Бойко Борисов и Красимир Каракачанов. Според нея министърът на отбраната се държи "абсолютно нормално, има интересни предложения като връщането на казармата".

Според проучването 53% твърдят, че са оптимисти за развитието на България срещу 36%, които са по-скоро песимистично настроени.