България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Западът укрепил Путин и съсипал истинската опозиция в Русия

Проф. Михаил Константинов и Петър Волгин коментираха преизбирането на руския президент

19.03.2018 | 08:50 Редактор: Тодор Петров
Западът укрепил Путин и съсипал истинската опозиция в Русия

Западът укрепи Путин и съсипа истинската опозиция в Русия, подчерта в студиото на Bulgaria ON AIR журналистът Петър Волгин

Владимир Путин постигна нова убедителна победа на проведените вчера избори за държавен глава и бе преизбран с близо 77% от гласовете. Той отново застава начело на Русия в момент, в който отношенията на страната със Запада са доста обтегнати.

"Путин върна достойнството на Русия, върна я на голямата сцена. Затова хората го харесват и продължават да гласуват за него", посочи Волгин и отбеляза, че изборите по всички критерии са били абсолютно честни.

Според него е било грешка, че отявленият опозиционер Алексей Навални не беше допуснат до изборите. С Навални или без Навални резултатът щеше да  бъде същият, смята Волгин. 

"Ако си опозиционер в Русия в момента, между теб и Запада няма никаква разлика - на теб ще гледат като на предател. Изводите трябва да си ги направят силите извън Русия, които решиха, че със санкциите ще свалят Путин. Логиката беше следната - въвеждаме санкции, руската икономика се свива, народът обеднява, излиза на улицата и сваля президента. Колкото повече удряш руснаците, толкова повече се съпротивляват", обясни журналистът.

Политическият анализатор проф. Михаил Константинов е на мнение, че санкциите срещу Русия са по-скоро полезни, защото ресурсно ориентираната икономика не може да продължава вечно. 

"Руснаците решиха, че са във война, което до известна степен е вярно. Русия се готви да стане самодостатъчна и може да го направи. Въпросът е да не настъпи главозамайване от успехите. Фокусът на Кремъл трябва да е върху укрепване на икономиката, на демокрацията", коментира той в "България сутрин".

Проф. Константинов отбеляза, че във всяка избирателна секция в Русия е имало камери и машинна обработка на бюлетините. Част от тези технологии биха могли да бъдат използвани и у нас, смята той.

"Очевидно трябва да има наследник на Путин. Има хипотетична възможност да се потърси промяна на Конституцията за нови мандати", отбеляза още математикът.