България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Въпреки валежите: Високи нива на реките, но без наводнения

Има вероятност за поройни дъждове в цялата страна, уточни хидрологът доц. Валерия Йорданова пред Bulgaria ON AIR

19.03.2018 | 08:04 Редактор: Велислав Филипов
Въпреки валежите: Високи нива на реките, но без наводнения

Ураганен вятър и проливни дъждове наблюдавахме през изминалия уикенд. Обстановката беше най-усложнена във Врачанско, където вятърът достигна скорост от над 100 км/ч. Днес продължават проливните дъждове, които се изляха в отделни части на страната в неделния ден. В повечето райони количествата паднали валежи са около 15 и 20 литра на кв.м., а в Рило-Родопската област, Предбалкана и Източна България между 25 и 30 литра на кв.м.

Днес следобед с рязкото понижение на температурите в източните райони дъждът ще премине в сняг. Има ли опасност от нови по-сериозни наводнения?

Според дежурния хидролог в НИМХ към БАН доц. Валерия Йорданова опасност от наводнения няма.

"Към този момент данни за преливащи реки няма, но има вероятност за поройни дъждове в цялата страна. За днес опасно високи нива има при водосбора на река Струма в горната и средна част", уточни в "България сутрин" Йорданова.

Тя допълни, че за утрешните сутрешни часове е възможно повишени нива в горните части на водосборите на реките Янтра, Камчия и Тунджа.

"Не се очакват необичайни явления в Дунавския басейн. Нивата на реките там също са високи, но преливания не се очакват. Южночерноморските реки днес също ще бъдат с повишено равнище, а най-сериозно трябва да се следи поречието на река Камчия", завърши дежурният хидролог на НИМХ към БАН.