България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Русия нямала интерес от убийството на руския шпионин Сергей Скрипал

Според бившия разузнавач Тодор Бояджиев Великобритания и Украйна имат по-голяма изгода от международния скандал

16.03.2018 | 09:15 Редактор: Велислав Филипов
Русия нямала интерес от убийството на руския шпионин Сергей Скрипал

В последните няколко дни има сериозно обтягане на отношенията между Лондон и Москва след един сериозен шпионски случай. От Великобритания ще бъдат експулсирани 23-ма руски дипломати, след като Русия отказа да обясни как бойно отровно вещество, разработено от бившия СССР, е използвано за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че дипломатите имат една седмица да напуснат страната. Кой отрови Скрипал и докъде ще стигне разривът на дипломатическите отношения между страните? 

Според бившия разузнавач ген. Тодор Бояджиев никой не повдига въпроса "кой има интерес случването на такъв скандал".

"Политиците не се връщат назад в историята, за да се получават. Ако направим списък на това кой има интерес от дипломатическия скандал, то бих поставил Русия на последно място. Страната няма никакъв интерес точно в момента да влиза в подобна ситуация - предстоят избори", уточни Бояджиев в "България сутрин".

Генералът е категоричен, че медиите не отчитат маса факти, които са ключови за разплитането на мистерията около убийството на бившия руски шпионин.

"Новичок" се създава през 70-те години на миналия век на територията на сегашните Украйна и Узбекистан. Там има складове, в които и до момента се помещава това вещество. Освен това създателят на веществото сам каза, че е описал как се прави отровата и всеки добър химик може да я произведе. Москва може, но и много други могат", допълни бившият разузнавач пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Великобритания като велика сила деградира с края на Втората световна война и това е един от начините да се върне на своята позиция, въпреки че вече САЩ са заели това място.

"Великобритания има по-голяма нужда от Русия този скандал да се случи. Украйна също иска Русия постоянно да се натиска, да се удря по Путин директно. Терористичните организации също биха били удовлетворени от такъв скандал", подчерта ген. Бояджиев.