България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Компанията, построила срутилия се мост във Флорида - с проблеми и преди

Проф. Христофор Караджов обясни, че изграждането на съоръжение по ускорен метод не е предпоставка за лошо качество

16.03.2018 | 07:53 Редактор: Жанета Нейкова
Компанията, построила срутилия се мост във Флорида - с проблеми и преди

В скайп разговор за "България сутрин" преподавателят в Калифорнийския университет проф. Христофор Караджов даде повече подробности за смъртоносния инцидент от вчера в щата Флорида, при който пешеходен мост се срути и отне живота на четирима души.

"Компанията, построила моста, е имала и други проблеми с властите, при инспектиране, но това са естествени неща в този сектор, не значи нищо", обясни Караджов.

По информация на американски медии самото съоръжение е било още в строителен период и е трябвало да бъде завършено през 2019 г. 

Тогава защо то е било вкарано в експлоатация, бе запитан професорът, а той посочи: "На този въпрос ще отговорят властите след разследването на Националната организация по транспортна безопасност".

Проф. Караджов разясни още, че мостът е бил изграден по ускорен метод, което обаче не било предпоставка за по-лошо качество.

"Това е стандартен метод, който се използва в строителството, когато трябва да се прехвърли такъв вид съоръжение през оживена пътна артерия, за да се избегне спиране на движението".

По официални данни на външното ни министерство пострадали българи при инцидента няма.