България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Позицията на държавата за ЧЕЗ трябва да е ясна, категоричен е Михаил Миков

Скандалът около сделката може да е повод, но не и знак за разрешаването на такъв голям политически и юридически въпрос, смята бившият лидер на БСП

14.03.2018 | 08:45 Редактор: Василена Василева
Позицията на държавата за ЧЕЗ трябва да е ясна, категоричен е Михаил Миков

"Приватизацията на естествени монополи винаги има отражение върху политиката. Схващането, че държавата е лош стопанин всъщност е подмяна на истината, че стопаните на държавата са лоши. И именно това доведе до крайнолибералното схващане "всичко за продан". Това коментира в студиото на "България сутрин" бившият лидер на БСП Михаил Миков.

Сделката за ЧЕЗ продължава да бъде актуална и да държи в напрежение обществото и политическите партии. Продажбата на дружеството засяга сигурността на доставките на електрическа енергия на повече от 2 млн. българи.

След като няколко пъти се усъмни в прозрачността на сделката, вчера държавният глава Румен Радев обяви, че свиква Консултативен съвет по национална сигурност, на който да бъдат разгледани въпросите за енергийната сигурност на страната.

Според него трябва да бъде получен отговор на въпроса - кой води преговорите от името на българската държава и от името на собственичката на фирмата, която купува активите на ЧЕЗ у нас "Инерком".

"Трябва да стане ясно каква е позицията на държавата. Работата и на управляващите, и на опозицията е да реализират свои политически платформи и да сменят политиката не само за ЧЕЗ, а за всички подобни дружества", посочи Михаил Миков.

Пред Bulgaria ON AIR бившият лидер на БСП подчерта, че г-жа Гинка Върбакова и скандалът, който избухна, могат да бъдат повод, но не и знак за разрешаване на такъв голям политически и юридически въпрос. А именно - как държавата си връща контрола.

Вижте повече във видеото!