България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Овладяха Тимок и подпочвените води, ситуацията във Видинско се нормализира

Язовирите се наблюдават непрекъснато, водата в Брегово е годна за пиене, увери областният управител Албена Георгиева

14.03.2018 | 08:22 Редактор: Тодор Петров
Овладяха Тимок и подпочвените води, ситуацията във Видинско се нормализира

Обстановката във Видинско се нормализира. Река Дунав е покачила своето ниво, но в никакъв случай не застрашава населението. 

Бедственото положение в Брегово остана в сила и през изминалия ден заради опасения от замърсяване на местните водоизточници. Стадионът в града е наводнен. Придошлата река Тимок излезе от коритото си и скъса дигата при село Иново.

"Река Тимок в момента е в застой, дори се отчита видимо понижаване с около 5 см. Що се касае до подпочвените води, които създават проблем, водата видимо е изпомпана - около 25-30 сантиметра е отводнена. Важното е, че подпочвените води не се увеличават, обстановката в момента не е усложнена", обясни пред Bulgaria ON AIR областният управител на Видин Албена Георгиева

Тя потвърди обещанието на министъра на околната среда и водите Нено Димов, че всички стопани със засегнати земеделски земи, ще бъдат обезщетени по съответния ред. Комисия към областна дирекция "Земеделие" прави обследване на имотите.

"От снощи е затворен процепът на дигата край село Иново и няма разливане на вода към земеделските площи. Водата вече върви в коритото си", посочи Албена Георгиева за "България сутрин"

Всички язовири на територията на област Видин се наблюдават непрекъснато. Преливат в рамките на нормалното, увери областният управител и гарантира, че водата в Брегово е годна за пиене.