България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бедственото положение в Брегово остава в сила и днес

Залети са хиляди декари земеделски земи, дворове на къщи, наводнени бяха и помпени станции в района

13.03.2018 | 08:28 Редактор: Василена Василева
Бедственото положение в Брегово остава в сила и днес

Тревожна остава обстановката в Северозападна България. Бедственото положение в Брегово, обявено вчера, остава в сила и днес заради опасения от замърсяване на местните водоизточници. 

Стадионът в града е наводнен, придошлата река Тимок е излязла е от коритото си и е скъсала дигата при село Иново. Най-голям проблем създават подпочвените води, които бързо се увеличават и застрашават имуществото на хората. Кризисен щаб започва спешно изпомпването на водата със специална хидропомпа.

Залети са хиляди декари земеделски земи, дворове на къщи, наводнени бяха и помпени станции в района.

"Ситуацията от снощи остава почти без промяна. Водите, които бяха достигнали до крайните високи части на дигите са спаднали с няколко сантиметра. За сметка на това обаче се наблюдава неблагоприятната тенденция за покачване на подпочвените води", каза за "България сутрин" кметът на Брегово Милчо Лалов.

Той допълни още, че ако бедственото положение продължи ще се наложи евакуация на жителите на района.

Още по-притеснени са хората и от опасността водата, която ги залива да е замърсена.

От снощни доброволните формирования към общината и пожарната безопаснот са на крак. Хората обаче отказват да напуснат домовете си.

Водите, които текат в момента, били както от река Тимок, така и скатни. Дали водата е опасна обаче ще стане ясно до няколко дни.