България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Заплатите на жените с 25% по-ниски… Докога?

Възнаграждението трябва да е на база произведеното, а не на пола, коментират Мика Зайкова и Сашо Дойнов

09.03.2018 | 09:45 Редактор: Иван Берберов
Заплатите на жените с 25% по-ниски… Докога?

Женската заплата е с четвърт под мъжката. Най-голямата разлика във възнагражденията има в здравеопазването. Мъжете взимат с 25% по-високи заплати от жените, показват данните на Националния статистически институт. 

Средната заплата за цялата 2016 г. е 11, 379 лв. - това означава, че на месец работниците са взели средно по 948 лв. за труда си, като мъжете получават 212 лв. повече от жените. 

"Това е несправедливо! По-лошото е, че тази тенденция се задълбочава. По-важно е да говорим какво се прави, за да се реши този проблем. Жените предприемачи примерно имат по-труден достъп до финанси", посочи финансистът Мика Зайкова. 

В студиото на "България сутрин" актьорът Сашо Дойнов също взе участие по темата. Въпреки че той разгледа казуса през призмата на хумора, в едно беше категоричен – тази неправда трябва да секне. 

"Харесвам жените още от дете. Искам заплатите им да са по-високи от нашите. Против тази несправедливост съм! Възнагражденията им трябва да се качват шеметно и да ни гледат нас мъжете, защото малко останахме", коментира артистът.

Подходът на гостите към неравнопоставеността във финансово отношение между мъжете и жените бе различен, но пред Bulgaria ON AIR те се съгласиха, че човек трябва да получава възнаграждение на базата на това, което произвежда, а не на полов принцип.