България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Социолог: Патриарх Кирил има право, историята ни се пренаписва от години

Фактите непрекъснато биват променяни, подчерта Кольо Колев пред Bulgaria ON AIR

07.03.2018 | 09:42 Редактор: Василена Василева
Социолог: Патриарх Кирил има право, историята ни се пренаписва от години

Руският патриарх Кирил не бива да бъде разглеждан като дипломат, посланик или политик. Той каза нещо, което всички ние наблюдаваме - в продължение на години историята се пренаписва. Това заяви в студиото на "България сутрин" социологът Кольо Колев по повод думите на патриарх Кирил, че напуска страната ни огорчен.

Малко по-късно московската патриаршия разпространи видео, в което руският патриарх говори назидателно на българския президент.

Оказва се, че Негово Светейшество не е спестил критиките си и в лицето на Румен Радев заради словото му пред паметника на "Цар Освободител".

Мнозина се възмутиха от поведението на руския патриарх Кирил.

"Той посочва нещата директно такива, каквито са. Поведението му е напълно допустимо, защото непрестанно фактите биват променяни и по този начин се разрушава общата ни история с Русия", допълни още Кольо Колев.

Пред Bulgaria ON AIR преподавателят по църковно право в Богословския факултет доц. Дилян Николчев подчерта, че това, което българите трябва да знаят е, че руският патриарх е обвързан твърде много с политиката. 

"Преди около 10-15 години той беше заявил, че обмисля дали да не се кандидатира с президент на Руската федерация. Освен това биографията му е изключително интересна", отбеляза проф. Николчев.