България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Педофилите в интернет - все по-добри психолози... Жертвите им се увеличават

Популярността на социалните мрежи им дава голямо предимство, предупреди Явор Колев от ГДБОБ пред "България сутрин"

02.03.2018 | 09:39 Редактор: Василена Василева
Педофилите в интернет - все по-добри психолози... Жертвите им се увеличават

Зачестяват случаите на деца, които са изнудвани и склонявани да изпращат разголени снимки на хора с фалшиви профили в мрежата. В същото време се наблюдава ръст и на пълнолетните потребители от всички възрасти и професии, които стават жертва на измамници в интернет. Има ли универсална рецепта за защита?

"Това се дължи на навлизането на технологиите все повече в живота ни, както и това, че все по-малки деца използват мобилни устройства, чрез които имат достъп до интернет и прекарват свободното си време там", посочи в студиото на "България сутрин" началникът на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОБ Явор Колев.

По думите му популярността на социалните мрежи дават голямо предимство на педофилите, които лесно откриват своите жертви.

"За съжаление все по-малки деца стават жертви. Разлика между момчета и момичета няма. И едните, и другите са застрашени в еднакво съотношение", коментира още той.

Явор Колев обясни пред Bulgaria ON AIR, че педофилите създават фалшиви профили в социалните мрежи на момчета или момичета на възраст, сходна с тази на избраната жертва и по този начин влизат в контакт с нея. 

"Децата обикновено са доверчиви. Когато видят някой да проявява интерес към тях веднага започват комуникация. Посредством психологически методи, педофилите успяват да ги примамят да им изпращат голи снимки, чрез които след това ги изнудват да извършват пред камера сексуални действия", обясни началникът на отдел "Трансгранична организирана престъпност".