България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Държавата може да се намеси в сделката за ЧЕЗ, категоричен е Трайчо Трайков

Не е за вярване, че правителството не се е интересувало от случващото се, подчерта бившият министър на енергетиката пред Bulgaria ON AIR

27.02.2018 | 09:09 Редактор: Василена Василева
Държавата може да се намеси в сделката за ЧЕЗ, категоричен е Трайчо Трайков

Ако оставката на Теменужка Петкова въобще има някакво основание, то то не е, че бившият енергиен министър не се е познавал с избрания купувач на ЧЕЗ, а това, че не се е интересувал от случващото се. Дори и държавата да няма формални лостове, което не смятам, че е вярно, не е редно и не е за вярване дори, че правителството не се е интересувало от тази сделка. Това заяви в студиото на "България сутрин" бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков.

Вчера стана ясно, че Националната агенция по приходите е започнала проверка по сделката между ЧЕЗ и "Инерком", а президентът Румен Радев се срещна с шефа на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов и призова за повече информация за случая с ЧЕЗ от институциите.

На този фон пък се появиха твърдения, че офшорна компания е финансирала голяма част от сделката между дружеството и пазарджишката фирма "Инерком" ООД със собственик Гинка Върбакова.

"Сделката тече от много време. Тя не падна като гръм от ясно небе. И изглежда странно, че на фона на доста по-сериозни компании, които проявяваха интерес, точно тази беше избрана", коментира Трайчо Трайков.

Пред Bulgaria ON AIR той бе категоричен, че на първо място стои въпросът за финансирането, тъй като най-важна е цената и сигурността, че купувачът ще успее да я плати.

"Управлението на този бизнес е изключително сложно, то е комплекс от финансови, текнически, регулаторни и юридически аспекти", подчерта още бившият министър на енергетиката.

По думите му твърденията на правителството, че държавата не може да се меси в една частна сделка не са съвсем верни, а договори с такъв мащаб винаги са обект на политически разговор.

Вижте повече във видеото!