България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Равносметка: Пак останахме без медал! Туристи ли изпратихме в Пьонгчанг?

Финишираха по корем, по нос, по гръб... дори не бяхме и състезателен фон, посочи Крум Савов

27.02.2018 | 09:31 Редактор: Тодор Петров
Равносметка: Пак останахме без медал! Туристи ли изпратихме в Пьонгчанг?

Тъжна равносметка или предизвестен финал? Олимпийци ли изпратихме в Пьонгчанг или туристи? За трети пореден път България остана без медал от Зимна олимпиада.

"Нямаше я истинската борба. Нашите финишираха 50-и, 60-и, 70-и... по корем, по нос, по гръб. Медалите щяха да замаскират тоталните проблеми, които са обхванали спорта. Беше ясно, че сме на туризъм там. Дори не бяхме и състезателен фон", категоричен бе спортният журналист Крум Савов в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Според него реакцията на президента на Федерацията по биатлон - Екатерина Дафовска, че министри и журналисти са завишили прекалено очакванията, е донесла повече негативи. 
 
"Че сринахме една нормална стратегия, която произвеждаше шампиони, е факт", подчерта Савов, но добави, че 90% от елитните ни състезатели се подготвят в чужбина и лошото състояние на базите в България не е оправдание. 

Спортният журналист Едуард Папазян се съгласи, че очакванията към олимпийците ни са били изключително завишени. Той обаче посочи, че някои от спортистите не са демонстрирали борба за каквото и да било.

"Около 40 години на зимни олимпиади имахме един единствен медал, след това се създадоха тези големи очаквания. Климатът в България се променя и зимите стават все по-безснежни, все по-малко деца тренират", обясни журналистът в студиото на "България сутрин".

Според Папазян трябва да бъде закрит предметът Физическо възпитание и да се открие предмет Спорт. 

"В момента берем плодовете на 90-те години, когато абсолютно всичко се рушеше. Ние сме единствената държава, която 50 години не е построила нито един чисто нов стадион", настоя той.