България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Снежни виелици и минусови температури... Лошото време ще продължи до петък

Червен код е обявен в две области от страната - Кърджали и Смолян, в останалата част - оранжев

26.02.2018 | 07:27 Редактор: Василена Василева
Снежни виелици и минусови температури... Лошото време ще продължи до петък

Началото на новата седмица започва с много сняг и ниски температури. До петък ще бъде снежно и мразовито, с много ниски температури. Това прогнозира синоптикът Симеон Матев в студиото на "България сутрин".

Снежните виелици и минусовите температури накараха метеоролозите да обявят най-висока степен предупреждение за опасност - червен код в две области - Кърджали и Смолян. В останалата част от страната е обявен оранжев код.

Заради обилните снеговалежи властите призовават хората при възможност да не пътуват и да се съобразаяват с влошената пътна обстановка. Очаква се температурите да паднат до минус 7, минус 8 градуса в северозападната част на страната, а максималните на югоизток да достигнат 2-3.

"Причината за влошаването на времето е комбинацията от студения арктичен въздух, който се спуска от север към Балканите и средиземноморски циклон, който преминава през Гърция и Егейско Море към Черно море", обясни синоптикът Симеон Матев.

Той е категоричен, че явлението не е необичайно, но се случва за първи път у нас през тази година.

"В България то довежда до обилни снеговалежи, които в по-голямата част от страната ще образуват снежна покривка от 10 до 30 сантиметра", обясни още Матев пред Bulgaria ON AIR.

Пред Bulgaria ON AIR той прогнозира, че днес ще е пикът на лошото време.

"За щастие въпросният циклон ще отмине бързо. Още утре снеговалежите ще отслабват. В сряда се запътва към нас нов вихър, само че с по-малки размери" допълни Симеон Матев.