България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Квартет "Юдит" разкрива красотата на фолклорната музика

Четирите момичета преплитат по уникален начин своите гласове

23.02.2018 | 10:39 Редактор: Тодор Петров
Квартет

Квартет "Юдит" ни връща в прекрасните отминали времена и фолклорните области със своите песни. Юлия Гатерова, Дарина Златкова, Ивелина Димова и Таня Митева гостуваха в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, за да разкажат повече за дейността си и да разкрият част от творчеството си.

Момичетата се запознават през 2011 г., след което започват да стиковат своите гласове, а на 11 май същата година се състоява тяхното "бойно кръщене" на сцената. 

Имаме различни цветове и тембри, това помага много, категорични са певиците. Всяка от тях носи фолклорните характеристики на региона от който идва.

Нещата трябва да са прецизно уточнени и да има аранжимент, когато става въпрос за фолклорна камерна музика, убедени са момичетата. Текстовете са едно към едно от извора, а мелодиите са различни, обясниха те в "България сутрин".

"Надяваме се да има по-голям глад за тази музика. Тя е повече за ценители. Много ни се иска да въвлечем в това нещо повече млади хора, които искат да разбират от тази музика", сподели един от членовете на квартета.

Участията им към момента са по-скоро концертни, но мечтаят и за клубни такива. 

Вижте видеото с целия разговор!