България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Свиренето по сватби е огромна школа за всеки музикант

Според диригента Димитър Христов музикантите на тези събития са от огромно значение

21.02.2018 | 10:30 Редактор: Ивайло Николов
Свиренето по сватби е огромна школа за всеки музикант

Диригентът на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио Димитър Христов е на мнение, че сиренето по сватби е голяма школа за музикантите. 
"Това е нещото, което не е написано никъде, ти трябва да усещаш енергията на хората, да знаеш какво искат, да знаеш дали да продължиш хорото или да започнеш кумската ръченица", подчерта Христов в студиото на "България сутрин", само ден преди първия за новата година концерт на Оркестъра за народна музика на БНР "Класиците на българската сватбарска музика".

"Сватбата винаги е била едно от основните събития в живота на хората, всички трепети са много важни, а още по-важни са музикантите, които ще свирят", подчерта Димитър Христов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му вече няма толкова големи сватбарски оркестри от по 10 души и няколко певци, защото и сватбите вече не продължават по няколко дни.

Христина Белева, която свири на гъдулка, пък подчерта, че е страхотно как българският фолклор вдъхновява много творци, а не се възприема както преди, като нещо архаично.

"Фолклорът е нашият корен. Това е най-здравото нещо, за което можем да се хванем, за да пребъдем", категорична беше тя в ефира на "България сутрин".

Вижте видеото с целия разговор