България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще следим и контролираме всяка стъпка на шефа на НЗОК, закани се Тома Биков

Депутатът от ГЕРБ обясни и защо зам.-председателят на НС Валери Жаблянов трябва да подаде оставка

21.02.2018 | 08:25 Редактор: Тодор Петров
Ще следим и контролираме всяка стъпка на шефа на НЗОК, закани се Тома Биков

БСП е дала заявка за искане за участие в здравната реформа и споделяне на отговорността, заставайки зад управителя на НЗОК Камен Плочев в спора му със здравния министър Кирил Ананиев. Това мнение изрази депутатът от ГЕРБ Тома Биков в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Плочев направи няколко тежки политически грешки - поиска от парламента да актуализира бюджета без той да има подобна функция в момента. Бюджетът се гледа през ноември, Плочев тогава не каза нищо. Вече ще следим всяка негова стъпка в Здравната каса и ще я контролираме", заяви гостът в студиото на Златимир Йочев.

По думите на Тома Биков един администратитен проблем се превръща в политически, поради неориентираността на шефа на Здравната каса. Припомняме, че здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на шефа на НЗОК преди дни.

В "България сутрин" народният представител от ГЕРБ коментира и исканата оставка на зам.-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов. ГЕРБ и Патриотите поискаха оставката на депутата от БСП заради тезата му, че Народният съд представлява "необходимо и неизбежно военновременно правосъдие". 

"Наблюдавахме с притеснение действията на Жаблянов по теми, по които обществото има базов консенсус. Той беше единственият депутат, който се противопостави на Договора за добросъседство с Македония. Проблемът е, че е член на председателството на Народното събрание. Той, както председателя, е призван да бъде медиатор и обединител на НС, да изразява позицията на българския парламент. На 1 февруари се опита да провали минутата мълчание в памет на жертвите на тоталитарния режим", обясни Биков.

Депутатът от ГЕРБ посочи още, че Истанбулската конвенция, която сериозно разбуни духовете у нас, няма да бъде гледана в парламента, докато не се намери абсолютен консенсус. 

"Истанбулската конвенция е кауза на европейските социалисти. Тя се нарича конвенция за насилието над жени и деца. Абсолютно добронамерено я възприехме като нещо, което работи в тази насока. Не уважаваме позицията на БСП, защото тя е конюнктурна", каза още Тома Биков.