България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дари капачки - спаси недоносено бебе!

Инициативата на фитнес инструктора Лазар Радков и Мартина Йорданова помага за закупуването на безценни кувьози

21.02.2018 | 09:45 Редактор: Тодор Петров
Дари капачки - спаси недоносено бебе!

Мартина Йорданова и Лазар Радков са сред онези млади ентусиасти, които не просто вярват в доброто, а го правят по ефектен и въздействащ начин. Двамата са съоснователи на инициативата "Капачки за бъдеще", а целта им е да осигурят възможно най-много кувьози за болниците у нас, събирайки капачки и предавайки ги за рециклиране.

"Всичко започна покрай инициативата ни "Благотворителност и спорт". Наши приятели правят същата инициатива във Варна и с подобна кампания бяха купили кувьоз за местната болница", обясни фитнес инструкторът Лазар Радков в "България сутрин"

При първото събитие, организирано от двамата, инициативата събира 8,5 тона капачки, които се предадени за рециклиране, а парите са инвестирани в кувьоз за болницата в Червен бряг, който е закупен за 7,8 хил. лева.

"1 килограм се изкупува за 40 стотинки. Туба капачки струва около 1-1,20 лв. Решихме да помогнем на по-малките общински болници и се допитахме до Министерството на здравопазването. Справка за 2017 г. показва, че единствено в Чирпан има 10 недоносени бебета и нито един работещ кувьоз", каза Мартина Йорданова в студиото на Bulgaria ON AIR.

Именно Чирпан е следващият град, за който двамата ще събират капачки и пари. Следващото събитие ще се проведе на 14 април пред националния стадион "Васил Левски", като между 9:00 и 14:00 часа ще се събират капачки.

Двамата са ангажирани и с инициативата "30 за 30", където идеята е да бъдат мотивирани 1 млн. българи да спортуват. 

"Обмисляме как да обвържем двете инициативи - да стимулираме хората да спортуват и да рециклират", посочи Лазар Радков.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Галя Глухкина
преди 6 години
Как може гражданите на Чирпан да участват в инициативата?В две от училищата на града има събрани капачки,които могат да подпомогнат събирането на средства. Сигнализирай за неуместен коментар