България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българска космическа оранжерия може да изхранва първата колония на Марс

Илияна Илиева представи пред Bulgaria ON AIR макет с реалните размери на "Свет", оперирала на станция МИР до 2000 г.

21.02.2018 | 10:08 Редактор: Жанета Нейкова
Българска космическа оранжерия може да изхранва първата колония на Марс

Българска космическа оранжерия може да изхранва първата човешка колония на Марс около 2030 г.

Пред Bulgaria ON AIR ръководителят на лаборатория Космически биотехнологии Илияна Илиева разказа повече за проекта, като първо обясни какво представлява самата оранжерия:

"Космическата оранжерия е техногенна среда - прецизна и контролирана, която цели да осигури всички необходими условия на околната среда за оптималното отглеждане на растения".

И допълни, че това включва светлина, почва, вода, минерални елементи, с които растенията да се хранят, развиват нормално и така да достигнат пълен жизнен цикъл на развитие.

По време на разговора бе представен макет, който наподобява истинските размери на космическата оранжерия "Свет", оперирала на борда на станция МИР от 1988 г. до 2000 г., в която са проведени уникални експерименти с отглеждане на растения.

"Това, с което ние ще допринесем на мисията, предвидена за 2030 г. на Марс, е сегментът "Растения" за осигуряване живота на екипажите", подчерта Илиева.

Холандският частен проект за създаване на колония на Марс "Марс уан“ вече подбра 100 кандидати. Кацането им е насрочено за 2025 г.

Колонията ще е постоянна и връщане на Земята не се предвижда.

Вижте още:

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Окси-Водородни Газ-Г
преди 6 години
Хора на Марс няма да има поне през следващите 100 години. За справка - дозите радиация, получени от астронавтите от лунните мисии Аполо. Дори обитателите на МКС получават високи дози през дългие си пребивавания, и паметта на компютрите се сменя всеки месец защото изпушва от високата радиация, въпреки близостта до Земята и защитата от земното магнитно поле. Но случаят с Марс е драстичен - имаме 400 дни път в едната посока и поне още толкова в обратната.Плюс престоят там. Никое човешко същество до момента не е подлагано и на една десета от такова чудовищно изпитание, дори жертвите от Хирошима. Марс няма грам магнитно поле и хората там ще са като опитни зайчета в ядрен реактор. Радиацията ще доведе до лъчева болест и промяна в ДНК, мога да настъпят непредвидими личностни изменения. Въпреки това хидропонната оранжерия и наистина отлично постижение. Подобни ферми работят в САЩ, Ню Джърси, на фирмата Аерофармс, която има девет и строи десета такава ферма. Техните ферми са на рафтове, многоетажни - 10-12 етажа, осветяват се денонощно от червени ЛЕД лампи и дават до 12 реколти изключитено вкусни и екологично чисти марули на година. Ако се приложи водородна технология за захранване на такава оранжерия с ток и топлина и за изработка на сглобяемите конструктивни елементи от базалто-фибърен композит, себестойността на произведената продукция ще е в пъти по-ниска от стандартната. В такава ферма може да се отглежда почти всичко - например банани, растящи на специален сорт дървета тип "midget" (джудже), високи до 90 см. Също така подобна ферма може да се ползва за отглеждане в прецизно контролирана среда на скъпи аквакултури като водорасли Спирулина (480 долара на лиофилизиран грам), хлорела, агар-агар и др., както и всякакви риби, скариди, миди, раци и какво ли още не. grainis***abv.bg Сигнализирай за неуместен коментар