България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Престрелката президент - премиер е резултат от институционален провал

Еврошефството ни държи стабилни и далеч от политически катаклизми, твърди журналистът Асен Григоров

20.02.2018 | 10:25 Редактор: Иван Берберов
Престрелката президент - премиер е резултат от институционален провал

5 години по-късно Бойко Борисов управлява за трети път с разликата, че сега е в коалиция с "Патриотите". От месец и половина страната изпълнява ролята си на председател на Съвета на Европейския съюз, а Борисов засили сериозно външнополитическите си визити. 

Във вътрешно политически план неизменна част от управлението са компроматните битки с опозицията, финансовите злоупотреби, роднинската обвързаност, кадровите промени и протестите на различни съсловия – полицаи, лекари, учени и природозащитници. 

Съставен елемент от сегашната политическа реалност се превърна и нестихващия конфликт между институциите на двамата силни на деня – премиер и президент. Поредният случай накара Борисов и Радев да се разграничават от Делян Пеевски, намесен от самите тях в спора.  

"Това правителство няма да подаде оставка. Не вярвам да има същите протести като преди 5 години. Наистина има засилена институционална война между президент и премиер. Това вещае не особено добро позициониране на двете институции в бъдеще. Размяната на подобни реплики между премиер и президент не бива да се случва, ако институциите работеха както трябва", посочи журналистът Валерия Велева.

В студиото на "България сутрин" тя допълни, че когато се зададат въпроси от ранга на тези, които Радев и Борисов си разменяха, то трябва максимално бързо да се даде отговор пред обществото. 

"Протестите, поради които Борисов подаде оставка, очевидно бяха организирана атака срещу него. Но не се разбра кои са организаторите. Европейското председателство е политическата котва, която ни държи да не се клатим. Не очаквам някакви особени катаклизми в близкото бъдеще. Не стана ясно от реакциите на премиера и президента защо е обидно да имаш контакт с Делян Пеевски", подчерта журналистът Асен Григоров пред Bulgaria ON AIR.

PR експертът Арман Бабикян припомни малко преди въпросните 5 години, когато Бойко Борисов подаде оставка. 

"На Борисов му беше много трудно хем да построи "Белене", хем да го забрани. В крайна сметка реши да забрани това източване на страната ни. След като не угоди на Русия възникнаха тези протести. Това, разбира се, няма доказване, както и всичко останало в страната ни. Банковият надзор и прокуратурата мълчат по поредните казуси", категоричен бе той.