България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Въпреки натиска, проф. Плочев няма да подаде оставка, твърди социалист

С какви очи европартньорите ни ще погледнат към нас, особено след такъв скандал, попита депутатът от БСП Славчо Велков

19.02.2018 | 09:25 Редактор: Иван Берберов
Въпреки натиска, проф. Плочев няма да подаде оставка, твърди социалист

Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на директора на НЗОК проф. Камен Плочев, след като той изпрати писмо до председателя на НС и до председателите на всички парламентарни групи. Професор Плочев посочи, че Касата има дългове за над четвърт милиард лева към чуждестранни фондове. Също така поиска актуализация на бюджета на НЗОК. След това последва политически натиск за неговата оставка. 

"Това неправомерно искане на оставката на проф. Плочев клати цялата държава. НЗОК е независима институция и министърът на Здравеопазването не може да поиска оставката му. Единствено парламентът назначава и разпуска директора на Касата. Проф. Плочев няма да подаде оставката си, въпреки натиска, който бе оказан върху него", отбеляза депутатът от БСП Славчо Велков. 

Социалистът посочи пред репортера на Bulgaria ON AIR Михаела Карабельова, че в сряда ще има Здравна комисия. На нея проф. Плочев ще бъде изслушан. 

"Ако Комисията реши и има искане от парламентарна група – то нека му искат оставката. Предварително искам да кажа, че в парламента има трезво мислещи интелигентни хора, които няма да подкрепят подобно искане за сметка на националния интерес", подчерта още Велков. 

По думите на "червения" депутат трябва да си дадем сметка с какви очи европартньорите ни ще погледнат към нас, особено след такъв скандал.