България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Поет с парализа избухна срещу държавата: Не съм второ качество човек!

Присъда ли е да си човек с увреждания в България и защо системата превръща тези хора в аутсайдери?

14.02.2018 | 08:13 Редактор: Василена Василева
Поет с парализа избухна срещу държавата: Не съм второ качество човек!

Защо инвалидите остават невидими за държавата? И кой ги лишава от правото на достоен живот? Присъда ли е да си човек с увреждания в България и защо системата превръща тези хора в аутсайдери?

Поетът Росен Карамфилов, който страда от детска церебрална парализа търси отговорите на тези тежки въпроси.

Решение на Върховния административен съд от декември 2017 година, свързан със социалната услуга "Асистенти за независим живот", стана причина той да изригне в социалните мрежи срещу Темида. 

То пряко го засяга, тъй като Карамфилов е с церебрална парализа, но това не му пречи да твори и пее, за което има и награди.

"Не съм забравил... да бъда човек! Не съм забравил да имам гражданска позиция и все още имам усещане за дълг към себеподобните ми", каза поетът пред Bulgaria ON AIR.

Росен разказва, че животът му е щастлив, макар и на две колела. Несправедливостите в системата обаче често помрачават творческото му ежедневие.

Решението на ВАС потвърждава отмяната на текст от Наредбата за предоставяне на социалните услуги "Асистенти за независим живот". По този начин, заявителите на тази услуга вече няма да получават точки за класиране и часове асистентска помощ за трудова и учебна дейност.

"Не се чувствам като второ качество човек! Държавата обаче се опитва непрестанно да ни натрапва това!", сподели още талантливият поет.

Вижте повече в репортажа!