България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Човек има ли Бога, има всичко, казвал дядо Добри

Според игумена на Кремиковския манастир отец Серафим "светецът от Байлово" имал силна вяра и добро сърце

14.02.2018 | 09:45 Редактор: Велислав Филипов
Човек има ли Бога, има всичко, казвал дядо Добри

Прочутият със своята добрина и смиреност дядо Добри си отиде вчера от земния свят. "Светецът от Байлово" дочака последния си час в скромни условия. За ранните му години се знае малко, но истинска трайна диря белокосият старец остави с щедрите си дарения за църкви и храмове, които той самият събираше със милостиня и молитва.

Отец Серафим - игуменът на Кремиковския манастир, където Дядо Добри служеше до последно, отбеляза, че старецът е имал силна вяра в Бог, бил е искрен и винаги е помагал на хора в нужда.

"Винаги е казвал едно единствено нещо - "Човек има ли Бога, има всичко". Искаше да покаже на хората, че има нещо много по-ценно от всички материални блага, а именно Господ", допълни отец Серафим в "България сутрин".

Според кмета на село Байлово дядо Добри е живял скромно и много неестествено за някои хора.

"Имаше легло, но не го ползваше - спеше на кашон на земята. Всъщност, когато дядо Добри е бил по-млад е помагал на всички хора в селото, които са се нуждаели. Той се мести в столицата и по време на бомбандировките на София снаряд попада в стаята на "светецът от Байлово" и тогава умира неговият съквартирант", сподели пред Bulgaria ON AIR кметът.

Този инцидент променя коренно дядо Добри и той започва да събира пари и да ги дарява на църкви и храмове.

А дали дядо Добри ще бъде канонизиран за светец? По думите на отец Серафим - "Бог ще каже".