България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Майка на дете с увреждания: Инвалид или не... Какво ще се промени?

Валентина Христова е обидена, че всяка година се реди на опашка, за да бъде одобрена като асистент на дъщеря си

09.02.2018 | 09:46 Редактор: Жанета Нейкова
Майка на дете с увреждания: Инвалид или не... Какво ще се промени?

Парламентът замени със закон думата "инвалид" с "лице с увреждания". 

"Излишно хабене на енергия и ресурс, за сметка на много по-важни неща, които трябва да се решат!" Така коментира пред Bulgaria ON AIR приетите на второ четене поправки в Закона за държавни такси майката на дете със 100% инвалидност Валентина Христова.

Тя бе категорична, че докато хората в неравностойно положение живеят в окаяно състояние, дали ще бъдат наричани "инвалид" или не, е без значение.

"Моето дете е на 16 години, скоро ще стане на 18. Тогава тя ще бъде "възрастен човек с увреждания" и нещата ще се променят значително", обясни майката, като визира огромната разлика от 700 лв., с която ще се промени пенсията на дъщеря ѝ.

Валентина сподели обидата си спрямо държавата, че всяка година ѝ се налага да се реди на опашка в Агенцията по социално подпомагане, за да бъде одобрена като асистент на детето си.

"И трябва да треперя дали ще ме приемат, защото неведнъж съм била отхвърляна, независимо че дъщеря ми е със 100% инвалидност", подчерта майката.

Хората с увреждания и роднините, които се грижат за тях на 18 април от 11 часа ще излязат на протест пред Президентството, за да изискат промяна в законодателството.

На предишно такова събитие майките на хората в неравностойно положение бяха наречени: "кухи лейки". 

Валентина Христова бе категорична: "Не ме обижда как някой, някъде си в разговор ме е нарекъл "куха лейка". Обидното е, че държавата се държи с мен като с такава!"