България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Протестът в защита на "Пирин" е чисто политически, категорична е Евдокия Манева

Вторият кабинков лифт няма да навреди на природата, каза бившият министър на околната среда и водите пред Bulgaria ON AIR

09.02.2018 | 09:05 Редактор: Василена Василева
Протестът в защита на

Пореден протест в защита на парк "Пирин". През изминалата вечер, събралите се настояха за пореден път, че решението на Министерския съвет за Банско е незаконосъобразно. Те смятат, че се готви сериозно застрояване на територията на Националния парк, искат оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов, както и да разберат кой стои зад концесионера "Юлен".

"Протестът на еколозите е чисто политически. Твърдението, че има основание за тревога сред тях и хората, които обичат българската природа, е невярно. Няма абсолютно никакъв мотив да се безпокоят, че нещо може да се случи на "Пирин", категорична бе в студиото на "България сутрин" Евдокия Манева, министър на околната среда и водите в периода 1997 - 2001 година.

В недоволството снощи се включи за първи път и евродепутатът от групата на "Зелените" Ска Келер. Миналият месец в Страсбург именно тя се обърна към българския премиер Бойко Борисов и го попита какво мисли за протеста на хиляди хора в страната в защита на природата на "Пирин".

Пред Bulgaria ON AIR Евдокия Манева уточни, че на практика в Пирин няма да се строи. И именно това, по думите ѝ, хората не разбират.

"Единственото, което евентуално би могло да се случи, е да се изгради втори кабинков лифт в Банско. Това няма да нанесе никакви вреди на природата и ще допринесе благоприятно за развитието на туризма у нас", подчерта още бившият министър.

Не на същото мнение обаче се оказа директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов. 

Според него протестиращите имат основание да бъдат притеснени, защото природният закон е нарушен. 

"Няколко екосистеми на територията на ски зона Банско са безвъзвратно разрушени. А освен материални, трябва да отбележим, че те носят и културни ползи, имат поддържаща функция. Която и снимка на парк "Пирин" да погледнем, ще видим огромното строителство на спортни съоръжения, което на практика не е довело до по-доброто положение на курорта", отбеляза доц. Драганов.

"Казусът "Банско" трябва да бъде разгледан така, че да може да се подобри туризмът, защото заради топлата зима, този сезон налице е огромен спад за страната ни", допълни още той в студиото на Лора Инджова и Златимир Йочев.

Вижте още:

 


2
31 rate up comment rate down comment 0
Svetlana Dimitrova
преди 6 години
Оправете си видеото, не може да се гледа.Нито с Манева и Драганов, нито Ска Келер Сигнализирай за неуместен коментар
1
31 rate up comment rate down comment 0
Svetlana Dimitrova
преди 6 години
Оправете си видеото, не може да се гледа. Сигнализирай за неуместен коментар