България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Историческото постижение на Илън Мъск - триумф на човечеството!

Това е част от мечтата му да кацнем на Марс след 10-15 години, посочи астрономът Тихомир Димитров

08.02.2018 | 09:15 Редактор: Тодор Петров
Историческото постижение на Илън Мъск - триумф на човечеството!

Историческо постижение на частната космическа компания SpaceX! Тя изстреля в Космоса "Фалкън Хефи" - първата от типа свръхтежки ракети от 10 години насам. Това е еквивалентът на 18 самолета Боинг-747, а товарът на ракетата е първият личен електрически автомобил на милиардера Илън Мъск.

"Мечтите на Илън Мъск се разпростират доста над това, но това е част от мечтата му хора да кацнат на Марс след 10-15 години. Ракетата излетя от площадката, достави електрическа кола в Космоса... Това се счита за огромен успех!", коментира невероятното постижение астрономът от "Музейко" Тихомир Димитров.

Той посочи, че първият електрически автомобил на Мъск в момента е на път към астероидния пояс между Марс и Юпитер, но няма да кацне на Марс. 

"Не е хубаво неща, които ние произвеждаме, да се сблъскват с други места в Космоса", отбеляза астрономът пред Bulgaria ON AIR и добави, че там може да има извънземен живот. По думите му колата ще се върти около Слънцето в продължение на 1 милиард години и бавно ще се разпада. 

Тихомир Димитров е уверен, че след 10-15 години ще има космически туризъм. Това са реални неща - има хора, които работят над тях на Земята, подчерта той.

"В България сме създали Детски научен център - космическа академия за деца между 8 и 12 години, където задълбочено научават всичко за Космоса", каза още той.

В студиото на "България сутрин" PR експертът Максим Бехар подчерта, че изстрелването на ракетата е много силен маркетинг за Мъск и Америка като технологичен лидер. По думите му историческото събитие показва също превъзходството на частния бизнес над държавата. 

"При цялата липса на лидери на света, изведнъж виждаме в бизнеса колко е важно лидерството. Това е инвестиция в науката, която позиционира Америка много напред. Инвестицята може да бъде върната като брандинг и записване в историята", обясни Бехар.

Той бе категоричен, че Илън Мъск инвестира в бъдещото и историята. PR експертът е на мнение, че след време като отворим енциклопедиите, ще видим кой е направил първия частен полет и докъде е стигнал.

Създателят на платформата Уча.се Дарин Маджаров посочи, че има много други като Мъск, които правят сходни неща, но той създава най-добрия маркетинг. 

"Мъск е рискувал толкова много. Постига много неща, но приема цялото нещо като игра. Виждаме какво носи цялото това забавление в работата му. Той е възвишен тип човек, вдъхновен отгоре", коментира Маджаров.