България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Превръща ли се в ежедневие насилието сред младежите?

Според учителя Григор Димитров основният възпитателен процес трябва да започва още в семейството

07.02.2018 | 08:41 Редактор: Велислав Филипов
Превръща ли се в ежедневие насилието сред младежите?

Нов случай на жестока агресия, заснета във видеоклип, бе представена през изминалия ден на обществеността. Кадрите са от Русе и показват как трима души пребиват младеж, докато друг снима с телефона си. Клипът, който бил изпратен анонимно до местната телевизия TVN, бързо се разпространява из интернет, но след това е премахнат, заради жестоките кадри на насилие.

Какво се случва сред подрастващите и става ли ежедневие агресията между младежите?

Според учителя по немски в Частна немска гимназия в София Григор Димитров ако не се вземат мерки и младежите не започнат да се възпитават от семейството и от учителите - обществото ни е обречено.

"Агресията е ново явление и засяга националната сигурност на България. Стигнали сме до една точка на насилие, от която нещата много трудно ще се оправят. Възпитанието бе занемарено в училищата и това доведе дотук", обясни учителят в "България сутрин".

Според Димитров консервативната среда на училището е нарушена и вече има едно тежко ежедневие с нарастващо неравенство. 

"Основният възпитателен процес започва в семейството. Няма ли здраво семейство - няма здраво общество, няма ли здраво общество - няма здрава държава", категоричен е учителят.

По думите на психолога доц. Маргарита Бакрачева подрастващите живеят в динамичен свят, в който доминира лошият герой.

"Лошите и непослушните се смятат за по-атрактивни. Забравя се говоренето в семейството. На младите трябва да им бъде показано какво друго се цени. Че и други хора могат да попаднат в новините, не само лошите", твърди психологът пред Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че социалните мрежи дават неограничени възможности на младежите - "качват се инсценирани неща, за да се съберат лайкове и споделяния".