България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Александър Йорданов: Македонците отидоха твърде далеч с кражбата на история!

Античността не е тяхна, отсече пред Bulgaria ON AIR бившият председател на НС

05.02.2018 | 09:37 Редактор: Василена Василева
Александър Йорданов: Македонците отидоха твърде далеч с кражбата на история!

"Гражданите на Република Македония отидоха твърде далеч в кражбата и съчиняването на история. Те се отказаха от българските си корени, които са доказани във времето. Сега отидоха да крадат далечната антична история, която е ясно, че не е тяхна", посочи в студиото на "България сутрин" бившият председател на НС и бивш посланик на България в Скопие Александър Йорданов.

"Националното чувство на всеки един народ се крие на подсъзнателно ниво. Когато обаче то се изведе масово в съзнанието на обществото и се политизира, винаги следват събития с трагичен завършек. Балканите са чисто доказателство за това", отбеляза още той.

По думите му, въпреки че страната ни не е пряко засегната от проблема, е важно като членка на Европейския съюз, да излезе с официално становище по темата.

Вчера в Атина се проведе пореден протест за името на Македония. На площад "Синтагма" се събраха близо 1 млн. души. Демонстрацията бе под надслов "Македония е Гърция". Организаторите се надяват правителството да чуе гласа на хората, които се противопоставят "Македония" да присъства в името на южната ни съседка. 

А световноизвестният гръцки композитор Микис Теодоракис призова сънародниците си никога да не дадат името "Македония" докато на този свят има гърци.

"Не търся политически грешки и пропуски, но не виждам какъв е смисълът от референдума на премиера на Македония Зоран Заев. На първо място самият той трябва да направи самопризнание за собствения си произход", коментира в студиото на Лора Инджова и Златимир Йочев университеският преподавател и преводач Йоаким Каламарис.

В скайп разговор за Bulgaria ON AIR социологът и преподавател в Атинския университет проф. Георгиос Плиос уточни, че митингът в Гърция вчера се е превърнал във важно политическо събитие. 

"Не е редно да коментираме кой е по-малко или повече патриот. Въпросът, който обаче сега се постави е дали Гърция ще се съгласи за името на Македония, така че да не създава пречки за влизането на страната в НАТО", каза проф. Плиос. 

Вижте повече във видеото!