България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Четири лапи: Отговорността за случая в Мокрище е на родителите

Дори и да евтаназираме кучето, тези хора ще си вземат ново и всичко ще се повтори, каза Явор Гечев

31.01.2018 | 08:07 Редактор: Иван Берберов
Четири лапи: Отговорността за случая в Мокрище е на родителите

Казусите с лъвчетата от Разград и кучето-убиец от ромската махала на пазарджишкото село Мокрище изостриха вниманието на обществото към темата с насилието над животните и ефективността зоополицията. 

"Относно случая в Мокрище, не можем да обвиняваме в никакъв случай детето или кучето. Те си имат собственици и родители, които трябва да положат адекватните грижи. Няма как да вменяваме вина на детето или кучето, тъй като те нямат преценка за добро или лошо. Трябва да се търси отговорност от родителите на момчето", отбеляза Явор Гечев от фондация "Четири лапи". 

По негови думи повечето кучета по селата се гледат в мизерни условия и често се бият, за да може да станат агресивни пазачи. Надявам се кучето да бъде конфискувано, тъй като дори и да го евтаназираме, тези хора ще си вземат ново куче и всичко ще се повтори, отбеляза той.

За да бъде разрешена темата с лъвчетата Масуд и Терез се наложи премиерът Борисов да вземе отношение и лично да се ангажира с транспортирането им в специализиран център в Холандия. Уви, това няма да се случи днес.