България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

По време на грип: Подсилване имунната система на децата? Прясната храна!

Яна Данаилова представи свеж заместител на сандвича с колбас, а доц. д-р Атанас Мангъров даде практически съвети, когато детето ни е болно
Публикувана: От:

Още по темата

 

Грипната епидемия се разраства, като предупрежденията са, че през тази седмица тя ще достигне своя пик. На този фон започваме да се питаме каква е причината за слабия имунитет на децата ни и как можем в домашни условия да подсилим имунната им система?

В студиото на "България сутрин" отговорите дадоха експертът по хранене Яна Данаилова и завеждащият Детското отделение към СБАЛИПБ ''Проф. Ив. Киров'' доц. д-р Атанас Мангъров.

"Имунитетът се дели на два вида - единият е вроденият, а другият - придобитият. При вторият - когато тялото успее да се справи с един вид бактерия, то вече може да пребори и следващата", обясни Данаилова пред Bulgaria ON AIR.

Като инструментът за това, посочи тя, е прясната храна - зеленчуците, плодовете.

Традиционно, експертът по хранене представи рецепта за детска закуска. С помощта на блендер,  Данаилова приготви заместител на редовния сандвич с колбас, като използва семена, зеленолисни и малко джинджифил.

Проф. д-р Мангъров обясни, че храната при децата по време на грип е важна, но от по-голямо значение е то да си стои вкъщи в този период!

"Да изведеш на разходка едно дете с температура навън е все едно сега аз да отида да направя един крос в парка", даде пример гостът на телевизията.

Той подчерта, че подходящият момент за излизане навън е чак, когато температурата изчезне напълно.

Междувременно стана ясно, че от днес грипна епидемия е обявена в още две области - Русе и Кюстендил. Очаква се там да бъдат преустановени и учебните занятия.

Коментари ( 0 )