България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трудно можем да вземем различно решение от това на ЕС за Истанбулската конвенция

Би значило да оспорваме властта му - нещо, за което управниците ни нямат готовност, категоричен бе д-р Николай Михалов

29.01.2018 | 10:13 Редактор: Жанета Нейкова
Трудно можем да вземем различно решение от това на ЕС за Истанбулската конвенция

България трудно може да вземе суверенно решение различно от това, което вече е обявено първо от Съвета на Европа, а после и от Европейския съюз. Защото това би означавало да оспорим властта на ЕС - нещо, за което нямаме готовност. Така коментира в "България сутрин" дебата за Истанбулската конвенция психиатърът д-р Николай Михайлов.

Гостът на телевизията посочи само двама души, които компетентно са дискутирали въпроса - професорът по конституционно право проф. Пламен Киров и юристът и 4-ти вицепрезидент Маргарита Попова.

Самият д-р Михайлов определя конвенцията като "куфар с двойно дъно" поради чл. 4 от нея, който дефинира понятие извън прекия интерес на текста, а именно - защитата на жените от насилие с английското "gender identity", в превод означаващо "свободно избран пол" по биологична и по социална основа.

Така гостът на Bulgaria ON AIR направи препратка към думите на проф. Киров и обясни: 

Под определението "полова идентичност" се включват трансджендери, травестити и други лица със свободно избрана полова идентичност, което означава, че и те попадат в обсега на защита от дискриминация като всички останали жени по биологичен признак.

По думите на д-р Михайлов страната ни е подложена на натиск от ЕС и заради европеизацията, през която минаваме, както и през конвенцията, която пък цели да внесе европейски навици и да защитава жените.

"Конвенцията, освен че внася идеята за защита и идеология, трансформира основни начела на българския живот, традиция и закони, а публичността казва, че няма риск в тази сфера, само лош прочит", изрази мнението си психиатърът. 

Чисто политически българските управляващи не могат да си позволят лукса, защото са такива каквито са, да отстояват дори и интегритета на Конституцията, отсече той. 


2
2 rate up comment rate down comment 0
Ванчо Калпазанчо
преди 6 години
Ами малко по малко за да сме в ЕС ще ни вземат ВСИЧКО!! Започнаха с икономиката и индустрията. Ако искате да сте в ЕС ще си разрушите икономиката. После, ако искате да сте в ЕС, ще преминете към колониален режим. Нищо Българско да не остане!! Сега !!! Ако искате да сте в ЕС, трябва да принесете в жертва и децата си...... Ами хайдде да видим колко е оглупял тоя народ. Има ли изобщо някакво чувство за самосъхранение поне към децата си. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
NeKazvam Nishto
преди 6 години
Не разбирам защо е необходимо насилието да се дели според полов признак. Всяко насилие е престъпление! Защо да подписваме конвенция, касаеща част от насилваните - никога не е възможно да се изброят всички варианти на насилник-насилван(а) Сигнализирай за неуместен коментар