България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Жителите на столичния квартал "Кръстова вада" са против застрояването в района

Според Коцето Калки, който живее там, в района липсва социална инфраструктура

23.01.2018 | 08:11 Редактор: Ивайло Николов
Жителите на столичния квартал

Жителите на столичния квартал "Кръстова вада" организират петиция срещу застрояването в района. Според някои от тях инфраструктурата не позволява издигането на високи сгради, а масивното строителство пречи сериозно на хората в квартала. 

Живеещите са недоволни още от унищожаването на зелени площи и липсата на тротоари и улици. Д-р Костадин Георгиев, който живее в квартал "Кръстова вада" и е по-известен като Коцето Калки, посочи пред камерата на Bulgaria ON AIR, че в миналото този квартал е бил един от най-зелените.

"Това е квартал, в който се издават разрешителни за строеж без никаква инфраструктура", подчерта той в ефира на "България сутрин". Коцето Калки каза още, че освен липсата на тротоари, в квартала няма детска градина, училище, парк, културен дом, храм, няма и места, където да се разхождат майките с колички. Това се случва въпреки факта, че в квартал "Кръстова вада" жителите плащат едни от най-високите данъци в Столичната община.

Още през месец юни миналата година жителите в района се обръщат към общината с молба да бъдат запазени дърветата в квартала, петицията им обаче остава без отговор. Според живеещите там строителството на още сгради и небостъргачи ще направи още по-големи задръстванията и въздухът в района ще стане по-мръсен.

"Искаме да се обяви мораториум срещу строежите, искаме ясна и конкретна политика за това каква социална инфраструктура ще бъде създадена в този квартал", обяви още д-р Костадин Георгиев пред Bulgaria ON AIR.