България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Безпрецедентно: Над 100 хил. гърци протестираха срещу името Македония

Обсъждат се 5 възможни варианта, Ципрас призова за консенсус

22.01.2018 | 09:44 Редактор: Тодор Петров
Безпрецедентно: Над 100 хил. гърци протестираха срещу името Македония

Един балкански спор, продължаващ повече от 27 години, отново ескалира. Хиляди гърци излязоха на протест в Солун срещу използването на името Македония като част от названието на Република Македония. 

Протестът бе безпрецедентен в новата история на Гърция, а в него участваха над 100 хил, души. Според последните социологически данни, над 76% от гърците не са съгласни това име да фигурира в името на държавата, с която граничат на север, предаде специалният пратеник на Bulgaria ON AIR в Солун - Ива Григорова.

Хора от цялата страна се събраха в Солун, за да заявят категорично - "Македония е Гърция". На фона на големия протест в Солун премиерът Алексис Ципрас се обяви за консенсус по темата и заяви: Повече от 25 години нашите съседи са признати под името Република Македония от много държави по света и не е абсурдно да се включи наименованието Македония в едно съставно географско име, но така че на всички да е ясно, че то няма да съдържа претенции към историята и териториалната цялост на други народи.

Заради протеста в Солун полицията беше отцепила целия град. Това беше най-голямата демонстрация от 25 години насам. 1200 автобуса бяха ангажирани вчера, за да докарат всички протестиращи, имаше и влакове от Атина. Протестиращи от Крит пък дойдоха с коне. 

Медиите в Гърция разпространиха информация, че между Македония и Гърция се обсъждат 5 възможни имена, но във всички тях фигурира "Македония". За най-компромисно е считано името Вардарска Македония. 

Очаква се идната седмица премиерите на двете страни - Алексис Ципрас и Зоран Заев, да обсъдят въпроса на икономически форум в Давос. Разнобой по темата има и в самото гръцко правителство.