България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ураганният вятър отслабна, днес ще е топло и слънчево

След обяд ще започне увеличение на облачността, прогнозира доц. Георги Рачев пред Bulgaria ON AIR

19.01.2018 | 08:02 Редактор: Василена Василева
Ураганният вятър отслабна, днес ще е топло и слънчево

След ураганния вятър вчера обстановката в страната се нормализира. През нощта северозападният вятър отслабна и в момента времето е ясно, в София термометрите отчетоха минус 5 градуса. Това съобщи в студиото на "България сутрин" климатологът доц. Георги Рачев.

Ураганът "Фридерике" нанесе множество щети и взе няколко жертви в Европа. У нас в Смолянско и Карловско беше обявено бедствено положение. В община Смолян бурята повали дървета и прекъсна електрозахранването в почти 70% от областта. Временно бяха затворени и пътища заради паднали дървета. Липсата на ток доведе и до смущения в мобилните комуникации.

"В подобни ситуации е добре хората да си останат вкъщи, тъй като силният вятър води до множество инциденти", отбеляза доц. Рачев.

Днес времето ще е слънчево. След обяд обаче ще започне увеличение на облачността, вятърът ще се ориентира от юг-югозапад и ще е слаб до умерен. Ще се затопли и максималните температури ще са между 7° и 12°, прогнозира още климатологът.

В събота над Западна България ще бъде предимно облачно, в северозападните райони дъжд ще завали още сутринта. Над Източна облачността също ще се увеличава.

Какво време да очакваме през следващите дни вижте във видеото!