България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво ще обсъждат Борисов и Меркел при визитата на германския канцлер в София?

Главните теми трябва да бъдат влизането на България в Шенген и еврозоната, твърди политологът Румяна Коларова

18.01.2018 | 09:40 Редактор: Велислав Филипов
Какво ще обсъждат Борисов и Меркел при визитата на германския канцлер в София?

След като за ден европейските лидери посетиха страната ни за откриването на европредседателството, сега се задава поредната визита на водещ политик у нас. Канцлерът на Германия Ангела Меркел обяви, че пристига на работно посещение в София в събота - 20 януари, по покана на министър-председателя Бойко Борисов. С какво тази среща между двамата ще бъде по-различна от изминалите в Брюксел и Берлин и кой ще бъде фокусът на вниманието?

Според политолога Румяна Коларова посещението не е изненадващо, а просто в момента Ангела Меркел не може да планира в по-дългосрочен план своите визити заради проблемите с формиране на правителство в Германия.

"От наша гледна точка главните теми по време на срещите между Меркел и Борисов трябва да бъдат влизането на България в Шенген и еврозоната. Трябва обаче да се обсъди и бъдещето на Европа. Визитата може да се дължи на важен за Германия въпрос", каза Коларова в студиото на "България сутрин".

Тя смята, че канцлерът на Германия и министър-председателят на България трябва да намерят баланс между темата за Западните Балкани и бъдещето на Европа. 

По думите на Зинаида Златанова, бивш председател на представителството на Европейската комисия в България, отношенията между България и Германия нито са започнали заради Бойко Борисов, нито ще приключат с него.

"Двете страни са и ще бъдат добър партньор във всякакви отношения още много години. Странно е, че посещението е толкова извънредно. Въпреки че бъдещето на ЕС се фокусира в еврозоната, ние не сме част от нея. Много е важно скоро време да бъдем приети там, защото иначе оставаме в периферията", отбеляза Златанова пред Bulgaria ON AIR.

И двете гостенки на "България сутрин" смятат, че на речта на Бойко Борисов в Страсбург не трябва да се обръща толкова голямо внимание, защото подобен вид събития се случват постоянно в Европейския парламент.