България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Протестите в София не ще изненадат европейците, те били свикнали

Според Бетина Жотева и Светослав Терзиев основният тон през следващите 6 месеца трябва да се задава от България

11.01.2018 | 09:50 Редактор: Велислав Филипов
Протестите в София не ще изненадат европейците, те били свикнали

Истинска окупация в София ще настъпи през днешния ден. Заедно с официалното откриване на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, ще бъдат проведени и 9 протеста в центъра на столицата. Смачка ли се реномето на страната ни още преди началото на заседанията и какво ще покажем на европейските лидери през следващите 6 месеца? 

Според журналиста Бетина Жотева нито едно европейско заседание не минава без пред сградата да са се събрали множество хора, а потстъпите към околните сгради да са напълно блокирани от протестиращи.

"ЕС е демократично място. Всички тези 9 протеста могат и трябва да излязат и през септември - ако не бъдат изпълнени исканията им. Да направиш впечатление на европейските делегати с организацията на протести не е сериозно", уточни още журналистът в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ европредседателството има два аспекта, върху които България трябва да се стреми - от една страна PR ефектът, а от друга, да направим така, че на страната ни да ѝ се чуе гласът.

"България има уникалната възможност да бъде на първо място в европейските медии. Трябва да работим за промяната на Дъблинското споразумение и т.нар. "пакет мобилност", а именно за командироването на български работници зад граница", категорична е Жотева.

Мнението на журналиста Светослав Терзиев е, че в последните 10-11 години за България се пишат едни и същи негативни доклади и коментари, но в същото време в страната ни нищо не се променя.

"При приемането ни в ЕС нищо не се промени и това е видимо. Когато европейските журналисти пишат нещо по тази тема за България, то не трябва да им се сърдим, защото е вярно. Нито един високопоставен служител не е отишъл в затвора за престъпление", отбеляза още Терзиев пред Bulgaria ON AIR.

И според него една от основните теми на председателството трябва да е за работниците извън граница, но за жалост страната ни вече била вдигнала бялото знаме още през лятото - по време на посещението на Макрон.

"Ние трябва да можем да говорим със свой глас. Все пак си мисля, че основният тон през тези 6 месеца няма да се задава от България, а от Европейската комисия", обясни в "България сутрин" журналистът.