България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

София под блокада заради председателството! Къде променят движението в столицата?

Днес се забранява престоят около Народния театър. Ще бъде забранено и паркирането на двата паркинга около НДК

10.01.2018 | 08:05 Редактор: Велислав Филипов
София под блокада заради председателството! Къде променят движението в столицата?

Във връзка с официалното откриване на европредседателството центърът на София ще бъде блокиран. Къде обаче движението в столицата ще бъде променено?

От днес се забранява паркирането и престоя в района около Народния театър - в карето между улиците "Гурко", "Раковски", бул. "Цар Освободител" и "Княз Александър I". 

По думите на зам.-кмета по транспорта на София Евгени Крусев от днес - 10 януари, почват да влизат повечето забрани, свързани с ограничаване на движението в част от центъра на столицата.

"Ограничението ще важи за основната част от деня като Столична община ще се постарае да осигури достатъчно алтернативни маршрути, за да не се затруднява трафикът и хората да не усетят спънки при придвижването си", обяви зам.-кметът на София по транспорта в "България сутрин".

Той уточни, че за целия период на българското председателство ще бъде забранено паркирането на двата паркинга около НДК.

"Където има коли, които не са били преместени, те ще бъдат изместени от ЦГМ на най-близката възможна локация, а служителите на Градска мобилност ще имат и задачата да информират хората за тази забрана в движението", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Крусев е на мнение, че магазините и другите търговски обекти в района няма да пострадат от забраната за движение.

Зам.-кметът коментира и замърсеният въздух в столицата. Той отбеляза, че до края на февруари ще бъде обсъден и приет план от Столичния общински съвет за качеството на атмосферата, който трябва да намали рязко вредните емисии.