България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Козаревец – селцето, в което стриктно почитат празничните традиции

Какви са обичаите за посрещането на Рождество Христово, разказва Мирела Дончева

25.12.2017 | 09:30 Редактор: Иван Берберов
Козаревец – селцето, в което стриктно почитат празничните традиции

Коледа е! Традициите, които съпътстват празника, все по-често се случва да избледнеят в модерния забързан свят. Но великотърновското село Козаревец е една от видните крепости на обичая.

Жителите там всяка година посрещат Рождество Христово в духа на старите български традиции от едно време.  

"Голям празник! Ден преди Бъдни вечер отсякохме бъдника. Той се носи на гръб, за да не докосва земята. Това е ствол от бряст, който гори през цялата нощ. Светлината и топлината от него символизира раждането на Христос, Богородица и присъствието на нашите мъртви близки", отбеляза домакинът на къщата, която репортерът на Bulgaria ON AIR Мирела Дончева посети. 

Той добави, че традицията повелява на сутринта бъдникът да се изгаси с вино, за да може пепелта да се използва за лек или да се разпръсне из нивите за голям берекет. Очакват се също така коледари, който да нарекат семейството за късмет и здраве. Те трябва да се посрещнат с вино и кравайчета, тъй че техните пожелания да стигнат из всички кътчета, добави мъжът в къщата.

Стопанката на къщата сподели, че вечерта е минала тихо. Жените са готвили ястията, като първо се започва с питката. Ястията трябва да са 7, 9 или 12. Първото парче са го нарекли за Богородица и мъртвите. Трапезата не се вдига преди коледарите да дойдат, за да съобщят благата вест. На трапезата задължително трябва да има погача и кървавица, заедно с ред други ястия за посрещането им, поясни тя.

"В Козаревец традициите се почитат без изключение. В нашия календар имат място ред празници като Бабин ден, Ергенска сватба, Ден на кокошата чорба и коледуването. Цялото село се включва в празненствата – от малки до големи. Който носи празника в сърцето си, няма как да не чества", посочи председателят на читалището Тодор Тородов.