България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бивш депутат: Не трябва да има минимална цена за пробег на такситата

Бившият председател на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев заяви, че браншовите организации са поискали въвеждането на патентен данък

21.12.2017 | 09:09 Редактор: Ивайло Николов
Бивш депутат: Не трябва да има минимална цена за пробег на такситата

Няма основание за въвеждане на минимална цена от 1 лев за километър пробег за такситата в София. Това е мнението на бившият председател на транспортната комисия в Народното събрание Настимир Ананиев.

"Те искат минимална долна граница, това значи, че тях ги е страх от конкуренцията", зави Ананиев в студиото на "България сутрин".

Той припомни още, че е била въведена горна граница, което е станало, за да се спрат случаите на подведените клиенти.

Настимир Ананиев обърна внимание на услугата, която предоставят такситата и тяхното състояние.

"Аз скоро се возих в едно такси, което съм шокиран, че е преминало годишен технически преглед", разказа бившият депутат пред Bulgaria ON AIR.

Ананиев подчерта още, че той е бил против въвеждането на патентен данък, защото според него трябва таксиметровия бранш да бъде, като всеки друг бизнес и да плаща данък за това, което печели. 

Бившият депутат обясни, че бюрокрацията, от която се оплакват таксиметровите превозвачи е основателна. Той подчерта, че срокът за подаването на документи за следващата година е прекалено малък и може би няма да успеят всички таксита да получат нужните разрешителни за 1 януари. Това може да доведе до период от време с много по-малко таксита в София. 

Обявеният за тази сутрин протест на таксиметровите шофьори пред сградата на Столичната община не се състоя.

Очаквайте видео!