България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Горещ спор за Банско: Ще има ли втори лифт в града?

В момента се предлага да се строят нови ски писти, а не кабинков лифт, посочи екологът Андрей Ковачев

19.12.2017 | 08:35 Редактор: Тодор Петров
Горещ спор за Банско: Ще има ли втори лифт в града?

Банско усилено се готви за силен зимен сезон. Все още обаче стои нерешен въпросът с изграждането на втори лифт в града. Министърът на туризма Николина Ангелкова пък заяви, че и през следващия сезон няма да има нов кабинков лифт.

"В проекта никъде не пишеше, че се разрешава строителството на кабинкова линия. Трябваше да бъде записано: "Кабинкова линия Банско - Шилигарника". В момента се предлага да се строят нови ски писти, а не кабинков лифт", обясни Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа "Балкани" пред Bulgaria ON AIR.

Той настоя, че изменението в проектоплана задължително трябва да мине публична оценка. По думите му в момента годишната цена на квадратен метър ще бъде 6 стотинки, което било невероятен икономически подарък за инвеститора. 

Екологът бе контриран от бившия министър на околната среда и водите (2009-2013 г.) Нона Караджова, която го обвини, че е против всички инвестиционни проекти в България. 

"Аз съм "за" втора въжена линия, ако се докаже, че проектът няма да вреди на околната среда. Към момента е невъзможно да се проектира, затова решението на Министертския съвет е да се разреши да се проектира", посочи тя в "България сутрин".

Андрей Ковачев отбеляза, че спорната зона, набелязана за строеж на втори лифт, е част от националния парк "Пирин" и не е буферна зона. 

"Това е абсолютно невярно!", отсече Нона Караджова. И настоя, че това е буферана зона, в която може да се развива ски туризъм.

"Действащият лифт се използва само като спортно съоръжение през ски сезона и не обслужва летните туристи. Лифтовете са за обслужване на туристи целогодишно", каза още природозащитникът Андрей Ковачев.

"Искате да кажете, че в Австрия целогодишно работят всички лифтове?", отговори Караджова.

Екологът предложи в решението да бъде махнато строителството на нови ски писти и влекове, то да бъде заменено с предложение за нов лифт, което да се подложи на екологична оценка.

"Когато хората няма с какво да си платят сметките, не отиват при тях (бел. ред. - природозащитниците), а отиват при правителството. Всеки, който не си слага подписа, може да излиза и да говори всякакви неща", подчерта бившият министър на околната среда и водите.