България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Джамбазки: България се опитва да подпише договор с Македония от 100 години насам

Надявам се здравният мораториум да е подкрепен с адекватни аргументи, уточни евродепутатът и зам.-председател на ВМРО

18.12.2017 | 09:47 Редактор: Велислав Филипов
Джамбазки: България се опитва да подпише договор с Македония от 100 години насам

Не подписването на договора с Македония пълни чинията на хората или ги мотивира, но безспорно тази стъпка България се опитва да направи цели 100 години - от 1903 г. насам. С договора затворихме една антибългарска линия на политика в Скопие, доминирана от Белград. Така евродепутатът Ангел Джамбазки - член на групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент и зам.-председател на ВМРО, коментира скороподписания договор за добросъседство между България и Македония в студиото на "България сутрин". Подписването на спогодбата бе избрано от Дарик радио и за събитие на годината.

Според Джамбазки договорът няма да остане само на хартия, защото министър-председателят на Македония Зоран Заев е направил ясни заявки за сближаването между двата народа.

"Управляващата коалиция е напълно стабилна. Когато има спокойствие в политиката - нещо не е наред. Валери Симеонов понякога се изразява доста особено, но това не значи, че не го подкрепям. Той е последователен в нещата, които прави", каза още евродепутатът. 

Гостът на "България сутрин" засегна и нашумялата тема с приемането на мораториум върху иновативните лекарства.

"Надявам се много силно да има мотиви да се наложи такъв мораториум над иновативните лекарства и наистина искам те да бъдат изцяло фокусирани върху здравето на хората, а не да са само счетоводни. Този мораториум кара всеки човек да настръхне", допълни зам.-председателят на ВМРО.

Преди няколко дни стана ясно, че евродепутатът иска оставката на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Причината е неадекватните действия на регулатора в сферата на ВиК услугите.

"Във водния сектор политиката не е адекватна от много години. Ръководството на тази агенция няма защо да се оплаква, че им искам оставката. Цената на водата се повишава заради несвършена от тях работа. Смешно е БСП да подема тази тема и е много нахално. Един от членовете на КЕВР, гласувал "за" повишаването на цената на водата, е избран от БСП", отбеляза Джамбазки пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Корнелия Нинова вместо да започне да критикува другите, трябва да отиде и да попита избраниците си защо гласуват по този начин.

"БСП и ДПС за мен са олицетворение на много провали. Те винаги ще останат заедно. Две политически организации, които имат тежка вина за състоянието на държавата в момента. Приказките на тези партии нямат обществена подкрепа", отсече евродепутатът.