България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нено Димов: Рано е да се говори за втори лифт в Банско

Концесионният договор първо трябва да се приведе към текущото законодателство, подчерта той пред Bulgaria ON AIR

12.12.2017 | 09:18 Редактор: Василена Василева
Нено Димов: Рано е да се говори за втори лифт в Банско

В следващите дни се очаква Министерският съвет да промени концесионния договор на "Юлен", като това ще улесни изграждането на ски писти и лифтове в зимните ни курорти.

"Рано е още да се каже дали в Банско ще има втори лифт. В момента се разглежда как концесионният договор да бъде приведен към текущото законодателство, тъй като той е сключван през 2001 година по много стар и несъвършен закон. Допуснати са неточности, част от които стоят в основата на разрастващите се конфликти. Изчистването на договора е от ключово значение, за да може процесът да продължи", посочи пред Bulgaria ON AIR министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Той подчерта, че не става въпрос за никакво друго строителство в рамките на буферната зона освен на ски съоръжения и техническа инфраструктура.

"Ако първата стъпка бъде приета ще започне обсъждането на един процес, който на практика е блокиран вече повече от 8 години. Външният контур на буферната зона от 2001 година ще остане непроменен", обясни министърът.

От думите му стана ясно, че в рамките на контура ще бъдат представени инвестиционни намерения, които към днешна дата и по сега действащите план за управление и концесия изобщо не могат да бъдат инициирани.

Вижте още: