България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кризисният център в София подслонява "невидимите" хора

Спектърът от посетители е от 20 до 80-годишни, отбеляза директорът на заведението Петър Джуренов пред Bulgaria ON AIR

12.12.2017 | 08:28 Редактор: Иван Берберов
Кризисният център в София подслонява

Въпреки мекото начало на зимата, улицата става все по-непригодна за социално слабите, които са останали без дом. Всяка вечер в столичния Кризисен център за настаняване на лишени от подслон нощуват между 150 и 170 човека. 

"Центърът предлага подслон, топло легло и чисто бельо. Също така, чрез общински пари се купува супа и четвъртинка хляб за всеки посетител. За събота и неделя се събират и дарения от неправителствени организация, които се разпределят на ползващите центъра. Имаме дежурен лекар и социални асистенти, които отговарят за обезпаразитяване на бездомните. Както и социални работници, които издирват близките на потърсилите подслон", обясни директорът на Кризисния център в София Петър Джуренов.

Той посочи, че за да бъдат настанени посетителите, те трябва да притежават документ за самоличност. Гостите на Кризисния център е желателно да бъдат в сравнително добро здраве, за да могат да се обслужват сами, тъй като има недостиг на работна ръка, добави още директорът пред репортера на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров. 

"Спектърът от посетители е изключително широк – от 20 до 80-годишни. За нас най-често разбират от медиите. Другият начин, чрез който контингентът от гостите ни разпространява информацията, е от уста на уста. Всяка вечер имаме мобилен екип, който обикаля по сигнали от граждани в търсене на бездомни. Ако човекът бъде открит, го водим в Центъра", разясни Джуренов.

Всеки желаещ да се свърже с Кризисния център за настаняване на бездомни в София може да го направи през уебсайта им или чрез телефон 112.