България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Откриха първия у нас фрийрайд ски и сноуборд отбор

Трябва да се вади поука от инцидентите при извънпистовото каране, а не да се стига до нападки, уточни Елена Митренгова

11.12.2017 | 10:28 Редактор: Иван Берберов
Откриха първия у нас фрийрайд ски и сноуборд отбор

България вече има ски и сноуборд фрийрайд отбор, който ще ни представя на международни състезания. Спортното формирование ще бъде официално открито на пресконференция утре, срещу румънското посолство в 11 часа в залата на инициативата "София 2018 – Европейска столица на спорта". 

"Фрийрайд представлява каране на ски или сноуборд по неутъпкани терени. Това е най-естествената форма на каране, тъй като навремето не е имало машини, които да подготвят пистите. Има голямо приготовление и тръпка в избирането от къде да минеш", обясни Валери Пелтеков.

В студиото на "България сутрин", Елена Митренгова отбеляза, че тази година отборът ще се състои от 5 човека, като идеята е да има състезател във всяка една от категориите – ски мъже, жени, юноши и сноуборд жени и мъже. Състезанията ще бъдат провеждани в различни държави в Европа, като това са квалификации за Световното, допълни тя. 

"Целта на отбора е да създадем платформа, в която българските скиори и сноубордисти да имат къде да се състезават. Финансирането досега бе самосиндикално, но вече като отбор търсим спонсори. По-скоро няма да разчитаме на държавно финансиране, тъй като фрийрайдът никъде, в никоя държава не е официален олимпийски спорт", подчерта Пелтеков пред Bulgaria ON AIR.

За финал на разговора гостите категорично посочиха, че у нас отразяването на инцидентите, свързани с извънпистовото каране, се прави по неадекватен начин. По техни думи често се стига до нападки към пострадалите или дори към техните близки. Надеждата на Елена и Валери е да се взимат примери от инцидентите и да се вади качествена поука от тях в посока предотвратяване.