България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да спрем войната по пътищата?

Трябва ни адекватен нов закон, категоричен е Иво Танев от Института за пътна безопасност

08.12.2017 | 08:15 Редактор: Тодор Петров
Как да спрем войната по пътищата?

Трябва изцяло да се промени философията на Закона за движение по пътищата с изготвяне на нов, който да е адекватен на условията, в които живеем. За това настоя пред Bulgaria ON AIR телевизионният водещ Иво Танев, който е част от Института за пътна безопасност.

Вчера стана известен пореден случай на шофиране в насрещното, този път на АМ "Хемус". 

"Трябва да притиснем държавата да си свърши работата. Той е убиец! За такива хора не ми е жал, позицията на хората трябва да бъде изключително крайна", посочи Танев.

Той е на мнение, че трябва да се въведе понятие "системен нарушител" и да се отнема шофьорската книжка при 3 ПТП-та. При повече от 5 нарушения моментално отнемане на книжката и административни наказания, предложи Танев. 

Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи обяви, че се предвиждат 3 отделни закона, с които да се регулират автошколите, водачите и регулационните органи. 

"Защо трябва през 2 години да се променят глобите, тъй като стават неадекватни?", коментира той и предложи глобите да се впишат като брой минимални работни заплати, за да бъдат адекватни.

Преди два дни депутатите от Транспортната комисия решиха, че регистрационните номера на автомобилите няма да бъдат сваляни заради изтекла шофьорска книжка.

"Да, регистрационните табели няма да бъдат свалени, но ще бъде взет талонът и колата ще бъде дерегистрирана", обясни Илия Тодоров в "България сутрин".

Той отбеляза, че всяка седмица се хващат между 300 и 500 човека, които шофират с отнети свидетелства за правоуправление и настоя да проявяваме гражданска нетърпимост към нарушителите.