България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Въздушен геноцид" над столичния квартал "Красна поляна"

Причината за замърсяването е системното изгаряне на токсични материали, посочиха жителите пред Bulgaria ON AIR

05.12.2017 | 09:01 Редактор: Василена Василева

За отровно мръсен въздух в столичните квартали "Красна поляна", "Овча купел" и "Разсадника" сигнализираха преди дни жители и случайни минувачи. В социалните мрежи те разпространиха тревожни съобщения и снимки на гъст смог от района, като посочиха, че той е придружен от силна и задушаваща миризма.

Според жителите на "Красна поляна" причината за замърсяването е системното изгаряне на гуми, пластмаса и други токсични материали от хората, обитаващи т.нар. "Виетнамски общежития", предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Михаела Карабельова.

"Проблемът започна преди много години, но в последните три ескалира. Тази година ситуацията вече е непоносима. Химичното и прахово замърсяване от това горене е опасно за здравето, смогът се спуска много ниско и е наситен и концентриран, споделят гражданите.

Също така жителите се позовават и на измерените много високи и концентрирани нива на замърсяване на въздуха от независимата гражданска система за измерване на airsofia.info, която е отчитала превишаване на нормата над 20 пъти.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Комисията по околната среда Лорита Радева посочи, че след подадените сигнали Столичната община ще извърши необходимите проверки.

"Тъй като основният посочен проблем е регулярното горене на гуми, е засилена проверката в пунктовете за смяна на такива, за да не се допусне тяхното излизане навън. Трябва да спрем достъпът до горива, които имат силно замърсяващи показатели по отношение на въздуха", категорична бе тя.

Гражданите сравняват ситуацията с въздушен геноцид и въздушен терор. Довечера в 19:00 ч. те организират протест, чрез който се надяват да бъдат взети мерки за разрешаване на проблема със замърсяването.

Вижте още: