България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Позицията на пациентските организации за мораториума била манипулирана

На обществото се втълпява, че иновативните лекарства винаги превъзхождат по-старите, каза д-р Гечо Гечев в "България сутрин"

01.12.2017 | 08:49 Редактор: Велислав Филипов
Позицията на пациентските организации за мораториума била манипулирана

Показва се само едната гледна точка - тази на пациентите и пациентските организации, а зад тях стои фармацевтичният сектор. На обществото се втълпява, че всички иновативни медикаменти превъзхождат по-старите, но невинаги новите лекарства трябва да бъдат поставяни в графата "положително действащи". Така директорът на УМБАЛ "Свети Иван Рилски" д-р Гечо Гечев коментира сериозно обсъждания наскоро здравен мораториум в студиото на "България сутрин"

Преди няколко дни депутатите приеха едногодишен мораториум за финансирането на иновативни лекарства и сключването на договори с нови лечебни заведения през 2018 г. Веднага след решението пациентски организации се надигнаха срещу това решение и поискаха налагане на вето от страна на президента Румен Радев. Омбудсманът Мая Манолова пък обяви, че ще сезира Конституционния съд по този казус.

По думите на д-р Гечев от 10 ново внедрени медикаменти само два превъзхождат с нещо по-старите, но в същото време фармацевтичните компании влагат около 1 млрд. евро за направата на едно такова лекарство, а нашата държава е добър терен за избиването на тези пари.

"Парите, отпуснати за здраве, трябва да се харчат за лекарства с доказан ефект. Въпреки това, когато става въпрос за лечение, не трябва да се говори за пестене на пари", допълни той пред Bulgaria ON AIR. 

Според директора на УМБАЛ "Свети Иван Рилски" няма пациентска организация, която да е протестирала срещу налагането на някакъв вид мораториум или лимит по отношение на някое болнично заведение. 

"Има позитив в този мораториум, защото през това време ще се изиска компетентно мнение. Ще може да се подберат качествените и действащи лекарства и да се набавят само те, а не недействащи", сподели още докторът.

Д-р Гечо Гечев отбеляза, че бюджетът за здравеопазване ще покрие само 50% от разходите на този сектор и отново пациентите ще трябва да плащат за "това-онова".

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Alexander Aleksiev
преди 6 години
Поправете си текста, това е д-р Дечо Дечев, а не Гечо Гечев. Сигнализирай за неуместен коментар